Col de cabdell amb pernil

Repollo, la col de cabdell és el “repollo”.

Que no sé què ha estat pitjor, si saber com es deia repollo en català, que he hagut de buscar el nom científic i tot i així m’ha costat el meu temps…, o evitar entrar a l’espiral de pensament de: “repollo?? perquè una col es diu RE-POLLO?  “volver a ser pollo”? perquè una col s’hauria de dir tornar-a-ser-pollastre??” O el “re” és en plan èmfasi, com si dius que ets la repera?? Però emfatitzar ser pollo quan ets una col… tampoc té molt sentit…  En fi… que després d’estar 5 minuts al sofà amb les cames creuades, les mans a les orelles i movent-me davant i darrere pensant en el nom de “repollo”, he recuperat la dignitat i he fet el dinar.

col1

I  no,  no sabia que aquesta col es diu “col de cabdell”, o més concretament, “col de cabdell blanc”, perquè de cols de cabdell a part de la blanca també està l’arrissada i la vermella, o col llombarda.

Aquesta sí que me la conec, i no perquè m’agradi, però a classe juguem molt amb el suc de col llombarda perquè és un indicador de pH natural fantàstic, que canvia a color vermell, verd, blau… molt divertit, molt maco, baratet i gens perillós… si no tenim en compte la pudor que queda al laboratori cortesia del suc de col…

En realitat la pregunta interessant seria: “Per què menjo “repollo”, que no sé ni com es deia perquè mai m’ha interessat?” Doncs perquè un dia vaig veure una recepta de “repollo frito con jamón”, i com que feia bona pinta… Sí, jo sóc així…

I hosti! Doncs no estava malament! Així que per si també us passa allò de “culo veo culo quiero”, aquí us deixo la recepta!

col2

Ingredients:

  • Mitja col de cabdell blanca
  • 150 g de pernil salat a daus
  • una mica d’oli d’oliva
  • 1 ou per persona

Procediment:

  1. Tallar la col a tires, rentar i reservar.
  2. Fregir els daus de pernil salat en una culleradeta d’oli.
  3. Afegir la col i deixar que es vagi coent a foc lent, fins que estigui tova. Si cal afegir una mica més d’oli.
  4. Un cop ja ho tenim així… vaig pensar que un ou al damunt no estaria malament… així que vaig fer un ou a la planxa i el vaig posar al damunt. Pot ser fregit. O sense ou… Però la untuositat del rovell barrejat amb la col li donava un punt!

2 thoughts on “Col de cabdell amb pernil

  1. Retroenllaç: Col de cabdell amb pernil | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s