Ja fa dies que ens vam menjar la mona d’aquest d’any, però fa un parell de setmanes que s’han ajuntat vàries coses: força feina, poques ganes d’escriure i encara menys de cuinar.
Les ganes, per sort, estan retornant, així que encara que sigui tard, aquí teniu la mona d’aquest any.
Encara que vagi tard, el que és interessant és la recepta del pa de pessic. Pa de pessic de debò, no un “bizcocho” al que la gent li diu “pa de pessic ” per no dir una castellanada!
El pa de pessic és un bescuit lleuger, que no té greix ni un gust massa potent, per això és ideal per farcir-lo, sigui el dia de la mona o no!
Ingredients pel pa de pessic (per una pa de pessic enorme!!)
- 7 rovells d’ou
- 325 g de clares d’ou
- 285g+100g de sucre
- 160 ml d’aigua
- 260 g de farina
- 60 g de maizena
- 90 g de farina d’ametlla (si no substituir per 90 g de farina normal)
- 1 sobre de llevat Royal
Procediment:
- Barrejar els rovells amb 285 g de sucre.
- Afegir l’aigua a poc a poc, i batre amb les varetes manuals fins que la massa sigui esponjosa.
- Tamisar la farina, la maizena, la farina d’ametlla i el llevat, i reservar-ho per després.
- Muntar les clares a punt de neu amb una mica dels 100 g de sucre que no hem utilitzat. La resta d’aquest sucre afegir-lo al final i acabar de muntar.
- Afegir les farines tamisades al bol on tenim els rovells d’ou, i barrejar suaument.
- Incorporar les clares a punt de neu. Remenar amb la mà!!! d’abaix a dalt, molt suaument. Si us fa cosa ficar-hi les grapes, feu servir una espàtula, però us costarà molt més que s’integri i no us quedarà tant bé!a
- Introduir la barreja en un motlle i coure uns 50 minuts. (El forn preescalfat a 180ºC)
Ja tenim el pa de pessic!!!!
Ingredients (per la gema):
- 215 g d’ou (entre 3 i 4 ous)
- 215 g de sucre
- 15 g de maizena
- 90 g d’aigua
Procediment:
- Batre els ous amb l’aigua i colar per un colador fi.
- Barrejar el sucre i la maizena.
- Unir les dues mescles i posar-ho al foc.
- Remenar fins que es torni espès.
- Abocar en una plata grossa per tal que es refredi ràpidament.
Ingredients (per l’almívar)
- 100 g de sucre
- 100 g d’aigua
- un parell o tres de cullerades de conyac (o un altre licor)
Procediment:
- Posar el sucre i l’aigua al foc.
- Un cop comenci a bullir, deixar un parell de minuts.
- Afegir el licor i deixar bullir 1 minut més.
- Retirar i reservar.
Muntatge:
- Un cop tinguem fred el pa de pessic, tallar-lo.
- Banyar amb l’almívar les dues meitats.
- Farcir d’allò que vulguem. Jo el vaig farcir de trufa, però ho podeu fer de nata, de melmelada, …
- Tapar i distribuir la gema per damunt.
- Acabar de decorar com més us agradi.