Avui és 8 de Març, Dia de la Dona. Com cada any, quan arriba aquest dia m’agrada fer una pausa a les classes habituals i parlar d’una dona científica ja que desgraciadament no anomenem de manera habitual a cap dona científica. Parlem de Newton, Galileu, Demòcrit, Rutherford, Joule, Thomson, Lavoiser… però… on són les dones??? A finals del segle XIX, es creia que en el camp de la Física ja estava tot dat i beneït, però uns descobriments casuals van obrir un món totalment nou: el de la Física Nuclear. El fet que en aquest terreny tot estava per estudiar i que les dones comencen (no sense dificultats) a poder accedir a l’educació científica superior i a participar en equips d’investigació, el paper de la dona en la ciència comença a canviar. Precisament en l’àmbit de la física nuclear, les dones tenen un paper rellevant. Una d’elles és, al meu parer, la dona científica més coneguda: Marie Curie. Però la seva filla Irène Joliot-Curie, Lise Meitner o Maria Göppert-Mayer també són dones molt importants en aquest camp, no només per les seves grans aportacions i descobriments ( radioactivitat artificial, fissió nuclear, estructura del nucli atòmic) Aquesta publicació al blog és el meu petit homenatge a aquestes i altres dones que van haver de lluitar moltíssim per fer-se un lloc en el món científic i van demostrar al món sencer que nosaltres estem igualment capacitades per a les activitats científiques que els homes. I què millor que fer… unes galetes atòmiques o galetes radioactives! Com preferiu!
Per fer-les vaig estrenar dos estris nous. El primer és un corró de cuina regulable, que permet estirar la massa amb un gruix determinat. Així totes les galetes queden iguals. No cal, però així les puc fer més fines, que a m’agraden més. L’altre estri és el motlle. Això té història, perquè no trobava un motlle que em servís, així que li vaig demanar a la meva cosina que si trobava un tallapastes en forma d’estrella amb puntes arrodonides o de flor però… AMB SIS PUNTES, que el comprés. Em sembla que va flipar… però el va trobar! I era perfecte! de forma, de mida i fins i tot de preu!! Vero! Que era per això!! Per fer les galetes atòmiques! No t’ho vaig voler dir perquè no volia que em miressis raro… Més raro encara…
Ingredients (per unes 50-60 galetes):
- 250 g de mantega a temperatura ambient (tova)
- 250 g de sucre llustre
- 1 ou XL. Si són petits, un ou + un rovell
- 500 g de farina blanca
- Una mica de llet (una o dues cullerades grans) de llet
- Una cullerada sopera d’essència de vainilla
- 2 sobres de sucre avainillat
Procediment:
- Batre la mantega amb el sucre llustre, ajudant-nos de les varetes elèctriques. Si no en teniu, xafeu-ho tot amb una forquilla, i quan ja es pugui barrejar millor, fer servir les varetes manuals.
- Afegir l’ou i l’essència de vainilla i batre una mica més.
- Afegir la farina. Batre una mica amb les varetes, però de seguida hi haureu de posar les mans, per seguir amassant.
- Afegir la llet, i acabar d’amassar fins que es pugui fer una bola.
- Dividir la bola en dos, i posar cada bola entre dos fulls de paper de cuina o paper film transparent.
- Estirar amb el corró fins el gruix que vulguem, i reservar a la nevera perquè la massa es refredi i poder tallar bé les galetes.
- Quan la massa estigui freda, tallar les galetes. Passar les galetes tallades a la safata, o també es pot posar tota la pasta a la safata, tallar les galetes allà directament, i treure el que sobra.
- Amb el forn calent a 180ºC, coure les galetes, fins que estiguin una mica torrades pel lateral (uns 10 minuts).
- Un cop cuites, deixar-les refredar sobre una reixeta.
- Quan ja siguin fredes per la decoració amb la glassa.
Ingredients per la glassa:
- 1 clara d’ou
- uns 200 g de sucre llustre
- colorant en pols
Procediment:
- Batre una mica la clara.
- Anar afegint el sucre llustre i remenar amb una forquilla, sense que quedin grumolls. Afegir sucre fins arribar a la consistència que vulguem.
- Si calgués es pot afegir una mica d’aigua o de suc de llimona.
- Afegir el colorant i barrejar fins que quedi homogeni.
- Decorar utilitzant una màniga pastissera o uns biberons com els de la foto, que van genial!!! A més no són massa cars, entre 3 i 4 euros els dos.
Retroenllaç: Celebrant el dia del Mol | Cuina Amor i Ciència
Retroenllaç: Galetes de dracs i roses. Sant Jordi 2015 | Cuina Amor i Ciència
Retroenllaç: Galetes de Sant Jordi | Cuina Amor i Ciència
Retroenllaç: Galetes de Nadal de gingebre i canyella i de la vainilla | Cuina Amor i Ciència
Retroenllaç: Galetes de Nadal de vainilla i de gingebre i canyella | Cuina Amor i Ciència
Retroenllaç: Galetes de Nadal | Cuina Amor i Ciència
Jo en conec una altra, de química excepcional…
I autèntica… Mira que fer àtoms… Tu no pots fer galetes i prou, no!
Hihihihi!!! Ja saps que jo no faig les coses normals…
Ser normal és avorrit!
Guau! Han quedat genial! Ja saps q sempre estic disposada a trobar estris estranys per la meva cosineta jajajajajaja. Petonas artista! I feliç dia de la dona!