Avui tenim dues receptes en una!
I per què? Doncs perquè tenen dues coses en comú.
La primera, i més important, és que són una delícia.
La segona… és que els llegums i els calçots (entre d’altres aliments), contenen un tipus d’hidrats de carboni difícils de digerir. Això fa que passin a l’intestí gros i allà, els bacteris de la flora intestinal es posen les botes! Els fermenten, i entre altres coses, produeixen gasos.
Això té els seus avantatges, ja que pots moure’t a propulsió… i de pas comprovar la conservació de quantitat de moviment en un sistema aïllat, però d’això en parlaríem un altre dia…
Deixant les bromes de banda, el cert és que això dels gasos molesta força, i per això és útil conèixer les plantes carminatives, que afavoreixen l’eliminació de gasos i prevenen la seva formació.
De fet, la famosa Aigua del Carme és un preparat medicinal a base de plantes carminatives, entre altres coses.
De plantes carminatives n’hi ha moltes, però jo esmentaré el comí, l’anís estrellat i la menta.
Us parlo d’aquestes tres, perquè si us hi fixeu, hi ha moltes receptes de llegums (com aquesta d’avui) on hi intervé el comí! Ara ja sabeu perquè! I és que la saviesa popular, sempre té les seves raons científiques al darrera!
I una infusió d’anís estrellat o de menta, potser poden substituir el cafè de després de dinar el dia que mengem les hamburgueses tan fantàstiques que us ensenyo avui!
Aquestes hamburgueses han estat una molt grata sorpresa!
Són boníssimes!!! I una manera diferent de menjar llegums, que sempre dic que en menjaré més però després no ho faig.
I sucadetes en la salsa de iogurt…mmmmmm!!!
La recepta la vaig veure de casualitat a la web de El comidista i no he trigat en fer-la.
Us animo a que les proveu vosaltres i em digueu que tal us han semblat!
Ingredients (per 12 hamburgueses):
- 400 g de llenties cuites
- 400 g de cigronet de l’Anoia cuits, o cigró cuit normal.
- 100 g de formatge feta
- 50 g de formatge d’ovella semi
- 1 ou
- 50 g de pa
- 1 ceba
- 1 culleradeta de comí
- 1/2 culleradeta de pebre vermell
- 3 cullerades de julivert picat
- llet
- Oli d’oliva
- sal i pebre negre
Salsa de iogurt
- 2 iogurts (millor no desnatats)
- 1/2 llimona
- 1/2 cullerada d’orenga
- Sal i pebre negre
Procediment:
- Preparar la salsa de iogurt barrejant tots els ingredients amb les varetes o amb una forquilla. Guardar-la a la nevera.
- Picar la ceba i sofregir-la amb oli d’oliva fins que estigui tova.
- Tallar el pa a trossos ben petits (si és pa sec anirà millor), i afegir-lo fins que es torri una mica.
- Afegir el comí, el pebre vermell i sal. Donar un parell de voltes i treure del foc.
- Triturar les llenties i els cigrons, sense passar-se, perquè sinó queda una pasta. Si no teniu picadora, una forquilla i paciència! El tema dels llegums… han de ser de bona qualitat. Si són de pot esbandiu-los bé. Jo els compro cuits en una botiga de llegums.
- Picar el formatge d’ovella, el feta i el julivert. Tampoc massa.
- Afegir els formatges i la ceba amb el pa als llegums ja triturats.
- Salpebrar i afegir una mica de llet. Barrejar amb les mans.
- Afegir un ou per lligar la pasta. Tornar a amassar amb les mans.
- Donar forma d’hamburguesa, passar-les per farina, i torrar-les per les dues bandes en una paella amb una mica d’oli d’oliva, fins que es daurin.
- Les podeu congelar, just abans de passar-les per farina, i treure-les quan les necessiteu, per acabar de torrar-les. Tenia por que s’aigualissin però queden estupendes!
Pels calçots arrebossats, que no tenen massa misteri:
Ingredients:
- Calçots cuits que hagin sobrat de fer una calçotada
- Ou
- Pa ratllat
Procediment:
- Passar els calçots, ja pelats, per ou i després per pa rallat.
- Fregir-los en oli d’oliva fins que estiguin dauradets.
Retroenllaç: Hamburgueses vegetarianes i calçots arrebossats | Celler-Adocse
Retroenllaç: Hamburgueses de llenties vermelles | Cuina Amor i Ciència
Hem fet les hamburgueses per sopar, que bones! Ens han agradat moltíssim.
A la Rosa no li agrada el formatge i no les ha volgut tastar, peró als altres tres hem al.lucinat. Moltes gràcies.
Que bé! Me n’alegro molt! Això de que a la Rosa no li agradi el formatge de vegades és un xollo… sobretot quan a l’institut tenim dolços que en porten…! hehehehe
Salutacions a tots i feu-li cosetes bones a la Rosa que es recuperi aviat!
Laura!
quin èxit les hamburgueses de llegums!
L’expert de casa, el meu net, se les va menjar molt bé. La meva família m’ha dit que ja en puc fer més, que puc incloure aquest plat en el patrimoni culinari familiar.
Gràcies, guapa!
Magda
Merci Núria! Ho provaré! Ja em concretaràs una mica més com les fas!! Un petonarro!!
Laura, jo les faig de verdures… amb les verdures que tingui per casa… prova-ho, estan boníssimes!! 🙂