Galetes amb xocolata

Avui és 12 de Febrer, Santa Eulàlia, patrona oblidada de Barcelona.

Fa un parell de mesos vam anar tota la família a fer una visita diferent de la nostra ciutat. Llegendes del Gòtic. I va ser genial.

Quan passàvem per la Baixada de Santa Eulàlia, ens van explicar la llegenda, que molt breument diu:

Eulàlia era nena de 13 anys, filla de la Vila de Sarrià, que es dedicava a pasturar oques. Era de fe cristiana, i quan l’Emperador romà Dioclecià,va nomenar Dacià (cruel i anticristià) com a governador, a Eulàlia no se li va ocórrer res millor que baixar a la ciutat per persuadir al governador amb els seus dots d’oratòria.

Sembla ser que a Dacià no li va entusiasmar la idea, i va decidir que se li apliquessin tants càstigs com anys tenia (13).

Després dels 13 càstigs horribles i la seva mort, a Santa Eulàlia li surt una competidora el 1687, la Verge Mercè, que allibera Barcelona d’una plaga de llagostes. Se li concedeix el títol de patrona de Barcelona, que fins llavors tenia Santa Eulàlia en solitari.

El problema arriba quan el 12 de Febrer, poca gent ens recordem de Santa Eulàlia. Ella, trista, va passant els mesos com pot, però quan arriba la Mercè, i tota Barcelona li fem una gran festa, Santa Eulàlia no pot aguantar les llàgrimes i comença a plorar, fet pel qual plou tan sovint per les festes de la Mercè!

Així que aquest any, esperem que no plogui, perquè jo ja m’he preocupat d’explicar-vos a vosaltres, a alguns companys de feina i als meus alumnes que avui també és el dia d’una de les patrones de Barcelona.

Quan aneu a la catedral i veieu les 13 oques blanques… Ja sabeu, són el recordatori de la nena de 13 anys pastora d’oques, que acabà sent patrona de la millor ciutat del món!

Per la llegenda sencera i més ben explicada:

http://altresbarcelones.blogspot.com.es/2011/02/la-llegenda-e-santa-eulalia-la-patrona.html
galetes4        galetes3
Ingredients (per unes 40-50 galetes):

  • 250 g de mantega a temperatura ambient (tova)
  • 250 g de sucre llustre
  • 1 ou XL. Si són petits, un ou + un rovell
  • 500 g de farina blanca
  • Una mica de llet (una o dues cullerades grans) de llet
  • Essència de vainilla
  • Xocolata per posar al damunt

Procediment:

  1. Batre la mantega amb el sucre llustre, ajudant-nos de les varetes elèctriques. Si no en teniu, xafeu-ho tot amb una forquilla, i quan ja es pugui barrejar millor, fer servir les varetes manuals.
  2. Afegir l’ou i l’essència de vainilla i batre una mica més.
  3. Afegir la farina. Batre una mica amb les varetes, però de seguida hi haureu de posar les mans, per seguir amassant.
  4. Afegir la llet, i acabar d’amassar fins que es pugui fer una bola.
  5. Dividir la bola en dos, i posar cada bola entre dos fulls de paper de cuina o paper film transparent.
  6. Estirar amb el corró fins el gruix que vulguem, i reservar a la nevera perquè la massa es refredi i poder tallar bé les galetes.
  7. Quan la massa estigui freda, tallar les galetes. Passar les galetes tallades a la safata, o també es pot posar tota la pasta a la safata, tallar les galetes allà directament, i treure el que sobra.
  8. Amb el forn calent a 180ºC, coure les galetes, fins que estiguin una mica torrades pel lateral (uns 10 minuts).
  9. Un cop cuites, deixar-les refredar sobre una reixeta.
  10. Quan ja estiguin fetes, enganxar una peça de xocolata al mig de cada galeta. Es poden enganxar amb una mica de xocolata fosa, o una mica de glassa (rovell d’ou+sucre llustre fins que es faci una pasta espessa).

galetes

Les peces de xocolata les vaig fer amb un motlle de silicona que té aquesta forma (moníssim!!!!). Només s’ha de fondre la xocolata, omplir els motlles i deixar refredar a la nevera.

galetes2     galetes5

Anuncis

3 thoughts on “Galetes amb xocolata

  1. Retroenllaç: Púding d’espinacs i gambes | Cuina Amor i Ciència

  2. Bonica llegenda i bonisímes galetes.
    Fes un conte com quan eres petita… segueixes escrivint molt bé.
    Petonets carinyo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s