El problema quan aprens a fer masses és que enganxa…
Perquè en un moment et prepares una massa per fer pizza, o coca, o empanada, o brioix, o panets, o uns enrotllats de canyella.
Si a més a més la fas tu (i no una màquina), encara enganxa més, posant allà les mans i grapejant la massa.
A més, és increïble com amb aigua i farina (i la sal i el llevat i alguna cosa més que hi puguem posar) surt aquella bola elàstica tan genial que després es convertirà en una pizza meravellosa!!!
I… ALERTA! Perquè si fer la massa enganxa… menjar la pizza encara més!
Després de provar moltes masses, finalment em quedo amb aquesta. M’encanta! I sempre surt bé!
És la massa de pizza de Jamie Oliver.
Com que la massa de pizza és justament per això, per fer pizza, jo us posaré dos exemples, però de més està dir que podeu fer pizza amb tot allò que vulgueu (o que tingueu a la nevera…)
- 500 g de farina de força (blanca o integral)
- 275 ml d’aigua
- 2 cullerades grans d’oli d’oliva
- 10 g de sal
- una cullereta de sucre
- 7 g de llevat de forner liofilitzat
Procediment de la massa:
- Posar en un bol gran la farina, la sal, el sucre i el llevat.
- Barrejar.
- Fer un forat al mig, i posar-hi l’aigua i l’oli.
- Barrejar amb una cullera i quan ja comenci a ser difícil de manipular, començar a amassar amb les mans.
- Quan estigui tot integrat, posar-ho al damunt s’una superfície enfarinada, i amassar fins que quedi una massa llisa i elàstica.
- Donar forma de bola, introduir-la en un bol i tapar-la amb un drap.
- Deixar llevar en un lloc càlid i sense corrents d’aire. (jo molts cops la deixo dins el forn APAGAT!)
- L’estona que ha de llevar fa de molt mal dir, ja que depèn de la temperatura a la que estigui la cuina. També hem de tenir en compte, que si la deixem llevar més estona, la massa tindrà més textura de pa. (pot variar entre mitja i dues hores)
- Heu de comprovar que quan enfonseu un dit, la massa no retorni a la seva posició original.
- Si teniu panificadora, doncs poseu pots els ingredients líquids primer, els sòlids al damunt, i ho programeu. La panificadora és genial per fer masses, però… jo prefereixo fer-la a mà, quan tinc temps.
Nosaltres som grans fans de la pizza carbonara, així que quasi sempre en fem una, i l’altre varia… de formatges, de tonyina amb altres coses, de verdures,… en fi, del que vulgueu.
Ingredients per una pizza carbonara:
- Crema Fraîche (marca President, Carrefour o Hacendado) o nata de cuina textura espessa, si no trobeu la primera. (marca President)
- Mozzarella
- Xampinyons naturals
- Bacon
- Ceba
La segona pizza d’aquest dia va ser amb:
- Salsa de tomàquet
- Mozzarella
- Tonyina
- Xampinyons
- Bacon
- Olives negres d’Aragó
- Orenga
Retroenllaç: Pizza de calçots amb romesco | Celler-Adocse
Amb aquestes mesures, quantes pizzes surtem més o menys o per a quants comensals? gràcies!
Hola Cristina!
Surten unes 3 pizzes grosses. Depenent el que mengeu… per 3 o 4 persones.
Retroenllaç: Coca de verdures | Cuina Amor i Ciència
Retroenllaç: Coca de vidre | Cuina Amor i Ciència
Retroenllaç: Pizza de calçots amb romesco | Cuina Amor i Ciència
Retroenllaç: Pizza integral de porro, tonyina i gambes | Cuina Amor i Ciència
La primera vegada que vaig fer massa de pizza va ser amb tu.. com hem evolucionat, eh!!
Ostres Núria! No ho recordo gens! M’hauràs de fer memòria perquè és un record que segur que val la pena conservar!!!!!!!!